Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani, în urmă cu 171 de ani, în data de 15 ianuarie 1850. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părinteasca şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura. Această stare o evocă cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu (“Fiind băiat…” sau “O, rămâi”).
Scurtă biografie
Este al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti.
În ciuda vremurilor, între anii 1860 – 1861 urmează cursurile Ober Gymnasyum din Cernăuţi, iar ulterior este angajat ca sufleur în trupa de teatru a lui Mihail Pascaly. În 1869 se înscrie la Universitatea de Filosofie din Vienna după care este student la Berlin. Ulterior, primeşte o slujbă la Consulatul român din Berlin.
La întoarcerea în țară este numit ca director la Biblioteca Centrală din Iaşi după care se stabileşte la Bucureşti, unde este redactor la ziarul « Timpul », unde desfăşoară o intensã activitate publicistică.
În 1883 începe o perioadă marcată de internări în spital, urmate de reveniri în viaţa publică şi de activitate literară, alternanţe ce se vor întâmpla până la prematura sa moarte în 1889.
Omagii aduse poetului
Mihai Eminescu este declarat cel mai mare poet al României și denumit și „luceafărul poeziei românești”. Acesta a scris cel mai lung poem de dragoste, conform Academiei Recordurilor Mondiale, fiind vorba despre poezia „Luceafărul”.
Grădinițe, școli, licee, restaurante, străzi, parcuri și hoteluri poartă numele acestuia în semn de mulțumire pentru contribuția pe care a adus-o literaturii românești.
2021, an pandemic, nu permite elevilor și studenților să celebreze cum se cuvine această zi. Anterior, copiii organizau serbări, momente artistice și recitaluri. Momentan, autoritățile și oficialitățile din fiecare județ depun coroane de flori la bustul sau statuia poetului.
Celebrarea lui Eminescu la Cluj
În cursul dimineții de vineri, autoritățile clujene au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu pentru sărbătorirea zilei de naștere a poetului, care este și Ziua Culturii Naționale.
Evenimentul a avut loc în fața Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Omagiul a fost lipsit de momente cultural-artistice, dar edilul Clujului, Emil Boc, transmite că între orele 18:00-21:00 pe clădirea Teatrului Național va fi proiectată imaginea sa în semn de respect pentru ceea ce înseamnă Mihai Eminescu pentru cultura poporului român.
Sursa foto: Ziarul Metropolis