Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, medicul Andreea Moldovan, a declarat că se constată o creștere a cazurilor confirmate cu virusul Sars-CoV-2 în rândul copiilor cu vârste mici, sub 10 ani, cauzate de tulpina britanică. Aceasta subliniază importanța respectării măsurilor sanitare în școli și în cadrul activităților în care sunt implicați copiii.
Medicul Andreea Moldovan a declarat duminică, 4 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, că printre copiii infectați se află și copii cu boli cronice, care se dovedesc a fi ,,fragili” în lupta cu noul coronavirus.
,,S-a constatat că vârsta medie a pacienților scade”
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că s-a constatat o scădere a vârstei medii a pacienților confirmați cu virusul SARS-CoV-2 și că, implicit, sunt depistați pozitiv tot mai mulți copii. Acesta a mai precizat faptul că, în acest moment, sunt internați ,,167 de copii cu COVID în spitale”, iar dintre aceștia, ,,16 sunt la ATI, dintre care doi intubați”.
Grupele de vârstă până în 10 ani, afectate de tulpina britanică
,,Practic, o parte dintre acești copii sunt cu comorbidități, pot să sufere de boli cronice imunodeprimante care să îi facă fragili în fața răspunsului la infecția COVID. O parte nu au astfel de comorbidități. Ca grupe de vârstă, sunt grupele până în 10 ani afectate”, a afirmat medicul Andreea Moldovan în cadrul conferinței de presă de duminică.
Respectarea măsurilor sanitare în școli, de maximă importanță
Medicul Andreea Moldovan a subliniat, în cadrul conferinței de presă de duminică, faptul că măsurile sanitare în școli, precum și în cadrul activităților în care sunt implicați cei mici reprezintă o prioritare pentru a limita răspândirea virusului. În plus, respectarea acestor măsuri ar putea proteja și membrii familiei, a persoanelor care prezintă comorbidități și care pot fi foarte afectați în urma contractării virusului.
,,Toate aceste activităţi şcolare sau activităţi în comun ale copiilor trebuie să fie supravegheate cu maximă atenţie şi cu foarte mare grijă pentru că, în primul rând, reprezintă un risc şi pentru copii dacă nu se respectă acele măsuri pe care noi le-am pus la punct şi le-am pus la dispoziţia colegilor din sistem, iar pe de altă parte să ne gândim că în spatele copiilor stau părinţi, bunici, alte rude, deci clar este un moment de atenţie din toate punctele de vedere”, a declarat Andreea Moldovan.
Tulpina britanică, responsabilă pentru creșterea numărului de infecții în rândul celor mici
,,Ceea ce am observat la această tulpină nouă, din Marea Britanie, este că afectează mai mult vârstele mici, spre deosebire de tulpina inițială și faptul că se transmite mult mai ușor, astfel încât acele focare care cuprind o familie întreagă și nu doar anumiți membri ai familiei sunt mai mult decât reale”, a declarat Andreea Moldovan în cadrul conferinței de presă de duminică.