De aproape șase luni de zile s-a dat startul Campaniei Naționale de Vaccinare împotriva COVID-19 în România. De la începutul primului vaccin administrat și până în prezent, datele furnizate de către autorități arată că au fost administrate peste 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar 3,5 milioane de români au fost imunizați cu schema completă.
Încă de la începutul campaniei naționale de vaccinare, autoritățile au prezentat o serie de avantaje care le revin persoanelor care aleg să se imunizeze împotriva COVID-19. Pe lângă bine-cunoscutul certificat verde care atestă vaccinarea împotriva noului coronavirus și care ne permite să călătorim în străinătate fără restricții speciale, imunizarea împotriva COVID-19 implică și o serie de alte avantaje.
Poți renunța la mască la întrunirile cu alte persoane care sunt vaccinate
Masca de protecție a devenit un accesoriu indispensabil încă de la debutul pandemiei. Totuși, dacă tu și prietenii tăi sunteți imunizați împotriva COVID-19, masca de protecție poate deveni un amănunt al trecutului. Este adevărat că probabilitatea de a te infecta cu Sars-COV-2 este substanțial mai mică după imunizare, însă chiar și în această situație, poți merge la un restaurant să servești masa cu prietenii tăi, fără să existe un potențial risc.
Expertul în sănătate publică de la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, a explicat, pe înțelesul tuturor, acest aspect. A menționat faptul că se poate servi masa în siguranță, ,,exact la fel ca înainte, chiar și în aceste momente”, dacă atât personalul restaurantului, cât și clienții sunt imunizați complet.
Prin urmare, dacă ești imunizat împotriva COVID-19, ai putea să iei, spre exemplu, masa la un restaurant, cu alte persoane vaccinate, fără a-ți fi impus un număr maxim de persoane.
Poți participa la evenimente culturale organizate în interior sau în aer liber
După o pauză de un an de la mult-râvnitele concerte și festivaluri din țară, campania de vaccinare la nivelul județului Cluj dă semne că se vor putea ține evenimente mai mari în condiții de siguranță. Județul Cluj are un procent de 30% de populație imunizată, iar organizarea evenimentelor ar putea fi posibilă în acest an. Chiar dacă masca de protecție va fi, cel mai probabil, obligatorie chiar și dacă ești vaccinat împotriva COVID-19, acest lucru poate constitui un avantaj în fața celor nevaccinați pentru a primi acces la evenimentele culturale.
Așadar, dacă se vor organiza Untold, Electric Castle sau Neversea în această vară și vrei să participi la ele după o pauză de un an, trebuie să știi că imunizarea împotriva COVID-19 nu constituie doar un factor de protecție suplimentar în cadrul participării la eveniment, dar poate deveni și primul criteriu de acces la acestea. Este cunoscut faptul că vaccinurile dezvoltate împotriva COVID-19 oferă o protecție de 90-95%, deci, dacă esti imunizat complet, poți participa la evenimente culturale în condiții mai mari de siguranță.
Poți călători în străinătate fără prea multe restricții
Odată ce pandemia de coronavirus a permis călătoritul în alte țări, oamenii au dorit să evadeze din cotidian. Totuși, vara trecută nu exista niciun vaccin împotriva COVID-19, iar persoanele care își planificau o vacanță în străinătate trebuiau să se informeze în legătură cu restricțiile impuse la sosirea la destinație. În plus, majoritatea țărilor impuneau prezentarea unui test RT-PCR negativ, iar acest lucru implica un cost suplimentar în bugetul vacanței. Pe lângă solicitarea testului negativ, unele țări au impus chiar și o carantină de 7-10-chiar și 14 zile, la intrarea pe teritoriul țării.
Acum, românii imunizați complet vor putea călători fără prea multe restricții în alte țări, pe baza certificatului verde digital care atestă vaccinarea împotriva Sars-COV-2. Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că unele țări pot impune măsuri suplimentare chiar și dacă sunteți imunizat împotriva COVID-19, iar pentru aceasta este indicată o documentare prealabilă.
Poți să nu mai intri în carantină
Până în momentul în care s-a dat startul campaniei de vaccinare, românii au fost nevoiți să intre în carantină la sosirea în țară din alte țări cu risc epidemiologic ridicat sau când intrau în contact cu o persoană confirmată ulterior cu infecția Sars-COV-2. Aceste aspecte puteau fi evitate parțial dacă persoana efectua un test RT-PCR al cărui rezultat era negativ. Totuși, acest lucru era neplăcut pentru cei care erau nevoiți să treacă prin aceste proceduri, din cauza perioadei de carantinare la domiciliu.
Acum însă, dacă ești imunizat complet împotriva COVID-19, ai putea să nu mai intri în carantină dacă ai intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu Sars-COV-2.
Masca poate lipsi la locul de muncă, însă cu o condiție
O altă facilitate de care pot dispune persoanele vaccinate cu ambele doze ar putea fi renunțarea obligativității de a purta mască la locul de muncă, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Însă această măsură poate fi pusă în aplicare doar acolo unde situația o permite și doar dacă toate persoanele din încăpere sunt imunizate cu ambele doze.
În urma unei eventuale infectări, boala nu se manifestă agresiv
Deși nu este neapărat un beneficiu, în urma unei eventuale infectări cu virusul, după ce te-ai vaccinat, șansele de a dezvolta o formă severă a bolii sunt scăzute. Datorită tehnologiei folosite în dezvoltarea actualelor vaccinuri de pe piață, riscul de a face o formă severă a infectării cu Sars-COV-2 este mic, iar cazurile de infectare raportate recent, după imunizarea completă, arată eficiența vaccinului.
Un exemplu în acest sens este cazul apărut în presă despre Alexandru Arșinel și soția acestuia, ambii confirmați cu COVID-19 în luna aprilie. Cei doi s-au imunizat complet cu vaccinul produs de compania Pfizer-BioNTech în luna februarie a acestui an, însă au contractat virusul chiar și în aceste condiții, mai ales că vaccinul nu oferă o protecție de 100% în fața bolii.
În cadrul unei emisiuni de la Digi24, medicul infecționist de la Institutul ,,Matei Balș” din Capitală, Adrian Marinescu, a explicat faptul că Alexandru Arșinel este exemplu concret că imunizarea l-a ajutat pe acesta să nu facă o formă severă a bolii, mai ales că acesta este o persoană în vârstă care prezintă și comorbidități.
Totodată, medicul Adrian Marinescu a menționat în cadrul aceleiași emisiuni televizate faptul că vaccinul prezintă o eficiență de 95% și că, deci, acele 5% pot reprezenta riscul unei îmbolnăviri. În plus, medicul infecționist a făcut o analogie cu vaccinul antigripal, care are o eficiență de 40-60%, dar care administrat reduce riscul de a face o formă severă a bolii.
Prin urmare, este mai avantajos să faci o formă ușoară a bolii dacă te vaccinezi, decât să faci o formă severă care ar putea lăsa leziuni organismului.
Vaccinarea, singura cale pentru a reveni cât mai repede la o viață normală
Autoritățile au declarat încă de la începutul campaniei naționale de vaccinare faptul că imunizarea populației într-un procent semnificativ grăbește revenirea, cât mai rapidă, la o viață aproape normală, la fel ca înainte de pandemie. Prin urmare, cu cât populația se vaccinează, cu atât scurtăm timpul de aplicare a restricțiilor și ne putem bucura de viață în condiții normale.