Săptămâna trecută Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că studenții care sunt vaccinați, testați sau care au trecut prin boală se vor întoarce din toamnă la facultate, în cazul în care doresc acest lucru. Dat fiind faptul că studenții reprezintă un segment important de clienți în raport cu chiriile din Cluj-Napoca, agenții imobiliari se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor.
Pe scurt: Agenții imobiliari aproximează o creștere a prețurilor cu 10-20 de procente. Aceștia spun că prețul trece printr-o „corecție” și se îndreaptă spre valoarea lui din martie 2020. Revenirea studenților reprezintă doar un motiv dintre cele multe care duc la această scumpire a chiriilor.
Scumpiri peste scumpiri
Anul 2020 a reprezentat un punct de cotitură pentru piața chiriilor din Cluj-Napoca. Restricțiile Guvernului au dus la o scădere de până la 45% a prețului chiriilor față de valoarea acestora din 2019. Mai mult, prețul a fost afectat de schimbări generale de comportament ale oamenilor.
Alina Gherman, consultant imobiliar în departamentul rezidential la RE/MAX Connect, atribuie fluctuația prețului lipsei mobilității. Munca de acasă, școala online și scăderea activităților turistice au dus la o scădere a prețului argumentează aceasta. Specialista spune că, la nivel macro și pe termen lung, prețul chiriilor va fi influențat de „caracterul de permanență a factorilor enumerați”. Totuși aceasta punctează faptul că cererea a crescut odată cu revenirea studenților.
Mai mult, ceea ce se întâmplă pe piața imobiliară, din punct de vedere al prețului de închiriere sau de cumpărare, este strâns legat de prețul materialelor de construcție. Agenții imobiliari punctează că în 2021 au existat 3-4 ture de scumpiri. Aceste creșteri se reflectă mai ales în prețul de achziiționare al apartamentelor.
Piața chiriilor nu mai e atractivă pentru investitori
Adrian Copil, reprezentant al Koncept Imobiliare explică faptul că „vânzările (n.r. de apartamente) au crescut. E un fenomen foarte ciudat. Preţurile materialelor s-au scumpit; au fost 3-4 ture de scumpiri din ianuarie până în prezent. Acelaşi apartament, în acelaşi bloc, la distanţă de doi ani, se vinde cu o creştere de 40% pe m2”.
După cum explică specialistul, dacă în 2019 un apartament cu două camere se achiziționa cu 100.000 de euro, iar chiria era 550 de euro, în 2021 același apartament se achiziționează cu 140.000 de euro și se închiriază cu 400 de euro. „Atunci şi investitorii care cumpărau pentru a da în chirie, nu mai sunt atât de tentaţi să investească în aşa ceva”.
O corecție a prețului
După cum punctează Tudor Marc, reprezentant al Welt Imobiliare, și Adrian Copil, piața chiriilor trece printr-o corecție a prețului. Cei doi experți spun că prețul, raportat la chiriile din Cluj-Napoca, se îndreaptă spre valoarea de dinainte de pandemie.
„Noi considerăm că în august-septembrie o să asistăm la o creştere a chiriilor, că vom ajunge din nou la nivelul din martie 2020. Deja se închiriază foarte bine; am avut apartamente de o cameră în zonă centrală, bloc nou, 38 de metri pătraţi cu 400 de euro”, descrie Tudor Marc.
„În momentul de faţă are loc o corecţie a preţului care a fost anul trecut. Odată ieşiţi din lockdown am avut o scădere de preţuri între 25 şi 40% la chirii în funcţie de zonă şi de construcţie, lucru care în momentul de faţă începe să se regleze. Eu personal nu m-aş baza foarte mult pe studenţi. Statisticile noastre sunt în felul următor: sunt 85.000 de studenţi şi 124.000 de IT-işti. În principiu, studenţii, din cei 80.000, probabil cei care sunt români şi vin din zone mai sărace nu îşi permit chiriile din Cluj şi ori îşi iau o cameră într-un apartament, ori se duc în Zona Metropolitană”, explică Adrian Copil.
Studenții aduc 33,4 milioane de euro lunar în Cluj-Napoca
Săptămâna trecută am făcut o analiză superficială și succintă (link aici) a motivelor pentru care studenții vor sau nu să se întoarcă înapoi în municipiu pentru a-și continua studiile. În mare parte, aceștia nu vor să resimtă prețurile mari ale chiriilor.
Acest lucru reprezintă un impediment in dezvoltarea orașului întrucât, conform unui studiu al UBB, studenții ajută economia orașului cu 33,4 de milioane de euro pe lună.
„Aproximativ 33,4 milioane de Euro sunt cheltuiți lunar în Cluj-Napoca de către studenți, în perioadele în care aceștia sunt prezenți fizic la facultate. Estimarea este făcută pe baza studiului de impact în economia orașului Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai (UBB).
Estimarea contribuției UBB în economia locală este realizată prin prisma cheltuielilor generate de prezența universității în Cluj-Napoca, o imagine statică a impactului prezenței universității în oraș în termeni de bani aduși în economia municipiului – un impact pe termen scurt, pe partea de cerere”, s-a notat în studiu.
Untold ar putea să pună paie pe focul chiriilor
Adrian Copil spune că unul dintre motivele pentru care proprietarii evită să închirieze apartamentele este festivalul Untold. „Problema cea mai mare este că UNTOLD e în septembrie anul acesta şi atunci o parte din apartamente sunt ţinute pentru regim hotelier şi numărul de oferte disponibile este de fapt mult mai mic”, explică acesta.
Cerere și ofertă
Într-o economie de piață, așa cum este economia românească conform Constituției, forța cea mai importantă este cererea și oferta. Atunci când cererea scade, prețurile scad și invers. În acest articol s-a explicat faptul că, odată cu restricțiile, prețurile au scăzut. Acum vedem reversul medaliei cu privire la creșterea prețurilor.
Mai este important de menționat faptul că oferta a scăzut. Conform agenților imobiliari, mulți dintre investitorii care își ofereau apartamentele în chirie, acum preferă să evite acest tip de investiție. În plus, unii părinți preferă să achiziționeze apartamentul în care s-ar muta copilul venit la facultate în Cluj.
„Sunt unii părinţi care, decât să îşi ţină copilul în cămin sau să stea cu chirie, aleg să îi cumpere un apartament. Cumpărând un apartament de două camere, aproximativ 90.000, economiseşte chiria undeva la 6000 de euro pe an. Dacă stă 5 ani la medicină, deja sunt 25.000 de euro şi dacă îl vinde cu 100.000 de euro peste 5 ani e cel mai mulţumit părinte din lume. Avem foarte multe astfel de cereri în ultimele două săptămâni. Se întâmplă anual, mai puţin s-a întâmplat anul trecut, însă anul acesta revenim la trendul normal, cu cereri imense în perioada de vară”, descrie Tudor Marc.
Articol realizat de Ștefan Chețan și Delia Aga.