George Simion, președintele partidului AUR, a venit în Cluj-Napoca la un miting organizat cu ocazia rezultatelor parlamentare. Acesta a fost întâmpinat de o mulțime restrânsă care l-a așteptat cu steaguri și icoane. Pe un astfel de steag era și portretul unui legionar român.
Citește și: Galerie Foto: Alba Iulia de 1 decembrie
VIDEO:
Mesajul lui George Simion
„Bine v-am găsit oameni de aur, mulțumim pentru susținere, mulțumim că sunteți aici, mulțumim că împreună am câștigat o primă bătălie dintr-un număr mare”, așa și-a început George Simion discursul politic de la Cluj-Napoca. Acesta a continuat prin a spune că partidul AUR a fost în această campanie singur „împotriva tuturor”, blamând mass-media pentru faptul că partidul nu a avut trecere la televiziuni motivând că sistemul voia să-i îngroape.
„Mare parte din televiziunile centrale fac parte din sistemul care a omorât România timp de 30 de ani”, declară președintele partidului.
„Nu despre măști de protecție e vorba”
George Simion, după ce le-a mai mulțumit încă odată clujenilor pentru susținere, i-a rugat pe aceștia să își pună masca de protecție și să păstreze distanțarea socială. „Domnul din spate consuma un energizant sper și îl rog și pe el să își pună masca de protecție pentru că nu despre asta e vorba. Nu despre măști e vorba, nu despre grija pe care trebuie să o avem unii față de ceilalți, ci despre faptul că s-au comis multe acte de corupție în timpul actualei pandemii.
E vorba de corupție
Mesajul partidului s-a concentrat pe anti-corupție și pe faptul că în timpul pandemiei mulți români nu au avut acces în spitale. În același timp, președintele partidului AUR blama la Cluj faptul că medicamentele necesare românilor nu s-au găsit în farmacii în timpul pandemiei.
Discursul lui George Simion a continuat prin apărarea votanților AUR din diaspora despre care politicianul spunea că au fost asemuiți unor „căpșunari”. Acesta a punctat faptul că în urma întâlnirii cu Vasile Dâncu, președintele consiliului național PSD și fondatorul IRES, a aflat că 40%din votanți nu știau de AUR înainte de alegeri. Politicianul a mers atât de departe în declarații încât a atribuit relaxarea măsurilor restrictive din perioada sărbătorilor partidului AUR.
Tot ce am avut am pus în această bătălie
George Simion a spus că declarația lui de avere este goală pentru că acesta a investit tot ce a avut în această campanie. „Nu mă interesează să mă căpătuiesc. Nu mă interesează să am mașini scumpe, să am apartamente, case, vile. Nu mă interesează banii”, a declarat politicianul.
Politicianul a continuat acuzând mass media de faptul că „nu a avut voie” să vorbească despre ei, subliniind că votanții nu ar trebui să creadă informațiile negative care se prezintă despre ei.
Cine este legionarul de pe steagurile susținătorilor AUR
Susținătorii partidului AUR au avut la Cluj-Napoca un steag în care portretul lui Valeriu Gafencu era plasat în mijlocul drapelului României.
Valeriu Gafencu este, pe scurt, un teolog legionar care a decedat în închisoarea comunistă de la Târgu Ocna. El s-a făcut remarcat prin activitatea legionară începând cu 19 ianuarie 1941 când a preluat conducerea organizației legionare Frățiile de Cruce din orașul Iași. La trei zile mai târziu a reușit să se adreseze elevilor Liceului de Băieți „Mihail Kogălniceanu” din Iași spunându-le că „elevii sunt un explozibil mai puternic decât dinamita, că sunt elita și conducătorii de mâine ai țării și că avem dușmani înlăuntru pe iudeo-masoni, iar în afară, pe Ruși, care ocupă mereu câte un ostrov din Delta Dunării”.
Gafencu a declarat, în data de 23 noiembrie 1941, faptul că a organizat o ședință legionară susținând că urmărea doar reabilitarea Mișcării Legionare al cărui „ideal atâta de curat și măreț” fusese compromis de conducătorii ei „de mâna a doua, mai slabi ca moral, departe de linia de conduită a Căpitanului (Corneliu Zelea Codreanu)”
Valeriu Gafencu a trăit o criză mistică la Aiud, fiind denumit apoi „sfântul închisorilor” de către Nicolae Steinhardt, un publicist român. Acesta s-a alăturat unei grupări orientate spre o mistic, religios, dar și înspre ideologie. Gruparea împărtășea așadar, o nouă nouă linie legionară” care avea în prim-plan morala creștină. Pe lângă asta, membrii susțineau renunțarea la violență vorbind despre o revoluție spirituală fără a renunța, însă, la antisemitism, naționalism și la cultul liderului.
Valereiu Gafencu „a murit de tuberculoză pulmonară la 18 februarie 1952, în timpul detenției la Penitenciarul-Spital Târgu Ocna, nedezicându-se niciodată de apartenența și rolul său în Mișcarea Legionară”.
Thank you!!1