Venirea primăverii a fost un moment oportun în care clujenii au ieșit din case pentru a se plimba prin centrul orașului. Acesta a reprezentat un moment de bucurie pentru producătorii locali de mărțișoare. Aceștia spun că în 2021 au avut o vânzare mai bună față de 2020. Târgul a fost organizat cu ajutorul Asociației Meșterilor Populari Clujeni.
În Piața Muzeului, aproximativ 20 de producători, majoritatea membri ai asociației, și-au pregătit produsele. De obicei, pentru a se pregăti pentru o săptămână de comerț, meșterii lucrează la mărțișoare cu 3 luni înaintea primei zile de primăvară. Astfel, ei reușesc să se pregătească cu suficientă marfă pentru a-i satisface pe toți cei care vor să cumpere mărțișoare pentru a le oferi celor dragi.
În 2020, majoritatea meșterilor vindeau în Piața Unirii. Atunci ei s-au plâns de tarifele exagerate pretinse de Primăria Cluj-Napoca. Atunci, pentru închirierea spațiului public pentru aproximativ două săptămâni, instituția publică cerea producătorilor aproximativ 5000 de lei. Majoritatea producătorilor au spus atunci că de abia au reușit să își acopere costurile de producție. Totuși, târgul de pe Bulevardul Eroilor, din aceeași perioadă a anului trecut, s-a realizat la aproximativ jumătate de preț, deși meșterii au fost nevoiți să își lege căsuțele la curent independent de autoritățile publice. Ciobanu Viorica președinte
În 2021, fiecare meșter în parte a primit aprobare pentru a amplasa taraba în Piața Muzeului, datorită situației pandemice. De această dată, producătorii sunt mult mai mulțumiți de condiții. Ei au declarat că, pe toată perioada în care au reușit să vândă mărțișoare, fiecare comerciant a plătit aproximativ aproximativ 20 de lei.
Cum s-au simțit comercianții
Crăciun Cristina, unul dintre meșterii care anul acesta a vândut mărțișoare în Piața Muzeului, a spus că i se pare că „anul acesta e mai bine ca anul trecut”. Ea a spus că de 5 ani face mărțișoare pentru a le vinde de 1 martie. „Eu am un stoc mai mare de anul trecut, dar anul trecut, cam la 2000 de bucăți, am lucrat vreo trei luni”, a explicat Cristina. În plus, ea spune că ea face parte din Asociația Meșterilor Populari Clujeni și reprezintă Clujul în diverse târguri și evenimente naționale.
Un alt comerciant, Banyoi Iulia, care spune că anul acesta „este interes” pentru mărțișoare. Meșterul adaugă faptul că i se pare că prețul prestat de Primăria Cluj-Napoca în această situație este unul „cinstit”. „Aici suntem foarte mulțumiți și ne bucurăm că primăria ne ajută cu aceste oportunități. Este și spațiul bun, iar prețul este foarte corect pentru persoane care lucrează manual”, a declarat Banyoi Iulia. Referitor la munca depusă pentru pregătirea mărțișoarelor, comercianta a spus că a rămas destul de multă marfă și de anul trecut, dar că s-a „apucat cu luni înainte” de pregătiri.
Istok Alice, meșteșugar în cadrul asociației, spune că „se simte lipsa studenților și a turiștilor”. Ea spune că se ocupă cu meseria aceasta de mai mult de 20 de ani. În același timp, ea spune că, de obicei, începe pregătirea mărțișoarelor din decembrie, dar anul acesta avea stoc și de anul trecut.
Ciobanu Viorica, președintele Asociației Meșterilor Populari Clujeni, spune că cei care au vândut în Piața Muzeului sunt membrii ai asociației care au beneficiat de standuri mai vechi. În plus, aceasta a declarat că, individual,meșterii au primit aprobare de la primărie. „Spre surprinderea noastră, s-au vândut foarte bine (n.r. mărțișoarele). Lumea a început să aprecieze lucrul manual”, a conchis președintele asociației.