De vorbă cu Bianca Ștefănescu și Mihai Ungureanu despre educația antreprenorială și BrightHub

Educația antreprenorială reprezintă, după părerea multor specialiști, motorul de dezvoltare al unei economii. Prin tipul acesta de educație, tinerii sunt stimulați să își înceapă o afacere sau să își însușească cunoștințele necesare în piața muncii. Doi tineri din Brașov, Bianca Ștefănescu și Mihai Ungureanu, membri în AIESEC, au pus bazele unui proiect online, Bright Hub. Un incubator de idei care a avut ca scop educarea studenților și elevilor în arta antreprenoriatului.

Ce este educația antreprenorială

Bianca spune că educația antreprenorială nu este suficient de bine implementată în rândurile tinerilor cu vârste de sub 22 de ani. Ea subliniază faptul că acest tip de educație este o necesitate în momentul de față și punctează faptul că la nivel internațional există deja o direcție evidentă spre antreprenoriat și start-up.

Mihai descrie faptul că și firmele mari implementează educație antreprenorială. Forma aceasta de educație se numește intraprenoriat și se concentrează pe crearea de produse noi, de sub-branduri ale unor nume deja cunoscute pe piață. „Este o necesitate pentru că am observat că din ce în ce mai mulți studenți doresc să fie liberi, doresc să aibă produsul lor, să-și pună amprenta pe propriile lor lucruri”, adaugă acesta.

Cei doi spun că au inițiat proiectul BrightHub pentru că au simțit că trebuie să se implice și să le prezinte studenților cunoștințe noi pe care aceștia să și le însușească.

Tinerii preferă bussines-uri mai mici

Cei doi spun că bussines-urile mai mici reprezintă o modalitate facilă prin care tinerii se pot dezvolta rapid și ușor, dar nu neglijează importanța corporațiilor. „Libertatea oferită angajaților de a inova se mută și la nivel de corporație sub forma asta”, spune Bianca.

Un studiu publicat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, București pleacă de la premisa că retenția angajaților la locul de muncă, implicit a tinerilor, ține de satisfacția pe care aceștia o dovedesc.

„Putem considera angajaţii unei companii satisfăcuţi atunci când în primul rând ştiu ceea ce trebuie să facă la locul de muncă, sunt lăudaţi pentru ceea ce fac bine, opiniile le sunt luate în calcul, când misiunea sau ţelul companiei îi fac să simtă că munca lor este importantă, că se pot dezvolta şi pot învăţa la locul de muncă şi că progresele le sunt recunoscute”, se descrie în studiu.

Mișcarea generală a antreprenoriatului pare că se concentrează, în special, pe satisfacția la locul de muncă. În special pentru retenția angajaților.

Cum să-ți dezvolți infrastructura ca antreprenor

Bianca spune că scopul proiectelor de tipul BrightHub este de a-i învăța pe tineri nu doar să facă bussines, ci să-l facă și „smart”. Ea spune că de la bun început ar trebui ca tinerii să învețe din greșelile altora și să existe anumite metodologii și un network cu care și pe care să lucreze.

„Programele de genul acesta aduc foarte mult ajutor tinerilor tocmai în direcția asta. De a le oferi o infrastructură pe care să dezvolte o afacere”, adaugă Bianca.

Întrebată de ce crede că tinerii își pierd entuziasmul pe parcurs, Bianca a spus că în cadrul unor programe similare antreprenorii la început de drum își testează, mai ales dorința de a avea bussines, dar și ideea pe care o au. „De asta sunt create programele acestea. Să ajute oamenii să-și valideze ideea și să o ducă cât mai aproape de viitorul ei. Diferența dintre o persoană care are bussines și una care nu reușește este consistența”, mai spune Bianca.

Despre incubatoarele antreprenoriale

Incubatoarele sunt programe care își ajută oamenii să-și dezvolte ideile și afacerile pe mai multe planuri. Sunt introduse sesiuni de mentorat cu oameni care au experiență.

Bianca spune că se lucrează pe termen lung și sistematic cu antreprenorii pentru a le oferi acestora toate pârghiile pentru a se putea dezvolta bine.

„Acceleratoarele sunt mai mult orientate spre bussines-uri care deja există pentru că au o perioadă mai scurtă de desfășurare”, spune Bianca. Ea adaugă faptul că în acceleratoare se lucrează pe mai multe planuri cu scopul final de a scala o afacere deja existentă, față de a începe una nouă, așa cum se întâmplă în cazul incubatoarelor.

Cele două echipe câștigătoare ale programului BrightHub au dat dovadă de persistență spune Bianca. În plus, ei s-au închegat ca echipă. „A fost foarte interesant să văd dinamica echipelor. Într-adevăr faptul că au avut posibilitatea team leaderii să își aleagă echipa s-a văzut pentru că și-au ales persoaneke cu care rezonau, iar rezultatele au fost pe măsură”, adaugă Bianca.

Cu ce ochi se uită tinerii la activitatea de antreprenor

Bianca: Cumva mi se pare că antreprenoriatul poate fi considerat alternativa mai ușoară. Adică nu vreau să lucrez într-o corporație și să stau 8 ore. Vreau să am program flexibil, vreau să fac ceea ce îmi place mie și dacă am o idee să o implementez..

Antreprenoratul nu este doar despre asta și atunci trebuie să se uite cumva la tot pachetul care vine odată cu decizia asta și să fie conțtienți de faptul că este multă muncă. Trebuie practic să îți găsești singur oamenii cu care să lucrezi și acolo este o mare provocare.

Trebuie o viziune mai realistă. Să nu caute doar poveștile acelea de Silicon Valley și să se uite la piața în general de start up-uri și să vadă datele din spate.

Mihai: Foarte mulți tineri se gândesc la început la posibilitatea câștigului și nu la valoarea efectivă pe care business-ul o aduce în societate. Antreprenoratul este despre valoare, despre ce aduci tu în plus prin afacerea ta la atâtea de sute de mii de afaceri care deja există și de ce ar avea societatea nevoei de ideea ta.

Ați considera că propoziția ,,Un business merge bine și este profitabil dacă servește un rol în societate” este corectă?

Bianca: Da și nu. Dacă servește un rol în societate, dar cel care creează ideea nu știe să găsească acea nișă din societate căreia să-i servească, s-ar putea să nu fie. Dacă a găsit-o bine atunci cu siguranță da.

Ați considerat că educația antreprenorială este îngreunată

Bainca: Nu aș privi neapărat atât de sumbru. Noi oricum avem un de a evolua puțin mai lent față de restul lumii. La noi trendurile ajung, dar se înțelege durează. Cumva mi se pare că este la început. Este un fenomen în creștere. Pandemia, chiar dacă a avut efecte extrem de grave asupra societății la nivel internațional, a favorizat destul de mult accesul în astfel de programe care te ajută să înveți mai multe. Acum nu mai există niște granițe fizice care să te împiedice să participi. Majoritatea oamenilor se mută în online și poți participa la programe și din alte țări. Pot să merg la mai multe și să-mi filtrez după aceea informația.

Care sunt problemele cu care se confruntă un antreprenor la început de drum, în general

Bianca: Lupta cu sistemul. Să îți dai seama cum funcționează, cum poți să te adaptezi, cum poți să îți vezi în continuare de viziune în zona legală.

Resursa umană. La început nu poți să ai câți angajați ți-ai dori sau te-ar ajuta la creșterea afacerii. Trebuie să găseși oamenii potriviți, îm poziții cheie.

Mihai: Cea mai mare problemă pe care o văd eu este finanțarea. Dacă ai destul de multă finanțare poți să angajezi ușor oameni, poți să rezolvi foarte multe probleme pentru că pui pe altcineva să ți le rezolve.

O altă problemă pe care am văzut-o a fost network. Faptul că antreprenori la început de drum nu cunosc ori alți antreprenori dintr-o sferă similară, ori diverse persoane care îi pot ajuta (mentori, suport).

Cu ce probleme se confruntă un antreprenor în România

Bianca: Finanțe. Poate și sprijin din partea statului. Nu pot să spun neapărat că am studian în profunzime fenomenul pentru a-mi da seama cât suport oferă statul. Vorbim despre niște știri care apar și, citindu-le, ne facem o idee despre se întâmplă.

Nu neapărat că nu există fonduri de investiții pe care le pot accesa oamenii, doar că și aici vorbim tot despre o formă de educație. Degeaba sunt soluții de finanțare dacă eu ca antreprenor nu știu să mă raportez la ele.

Suntem în pandemie. Dacă cineva ar vrea acum să înceapă să investească mâine. Ce domenii le-ați recomanda?

Bianca:Cu siguranță digitalizare pentru că în această direcție merge toată lumea.

CITEȘTE ȘIMaia Sandu scrie istorie

Galerie Foto

Photo by Scott Graham on Unsplash

Total
2
Shares
1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă