Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în cele opt săptămâni de şcoală din cel de al doilea semestru, au fost utilizate mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, fapt considerat de ministru ca fiind „un insucces major”. În școli s-au utilizat doar 29.000 de teste din 1,38 de milioane puse la dispoziție. Acesta mai adaugă faptul că mulți părinți consideră testele ca fiind invazive sau traumatizante pentru copii, astfel că nu își dau acordul pentru testarea elevilor.
De ce doar 2%?
„Două au fost cauzele acestui insucces major: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide. 2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”, a transmis Cîmpeanu printr-un mesaj pe Facebook.
Este nevoie de sprijinul Ministerului Educației
Cîmpeanu adăugă faptul că Ministerul Educației nu dispune de competențele necesare pentru achiziția testelor medicale și că „achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical
„De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, a mai scris acesta.
De asemenea, Ministerul Educaţiei va „putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile (fără scenarii diferenţiate!)”, doar în cazul în care cele 3 măsuri propuse se vor respecta.
Care sunt cele 3 măsuri?
1. Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli. Aceste reguli se respectă mai riguros în şcoli decât în cele mai multe locaţii (purtare mască de protecţie, respectare reguli de igiena, distanţare adecvată, aerisire spaţii);
2. Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ;
3. Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.
Testele se vor redirecționa către spitale
O parte din testele care au fost oferite școlilor vor fi redirecționate către spitale „în funcție de unde se folosesc mai mult și e nevoie mai multă de ele”, a declarat luni secretarul de stat al Ministerului Sănătății.
„Ele sunt acolo, sunt disponibile, sunt teste care presupun o recoltare ca pentru un exudat nazo-faringian, ceea ce nu este traumatizant. Copiilor li se făceau înainte, la admiterea în școală, o grămadă de teste faringiene, nazo-faringiene pentru diferite motive. Este un astfel de test nazo-faringian, care se recoltează și care din punct de vedere științific, deocamdată, este recunoscut peste tot”, a declarat Andreea Moldovan.