Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis către Avocatul Poporului un memoriu referitor la importanţa sesizării Curții Constituționale a României cu o excepție de neconstituționalitate privind Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 8/2021, actul normativ care stabilește eliminarea gratuităţii studenților la transportul feroviar, informează un comunicat de presă.
Ce spun studenții
Maria-Alexandra Druţu, liderul Ligii Studenților (LS) Iași, spune că „promisiunile din campania electorală legate de eliminarea sporurilor, a pensiilor speciale nejustificate şi a altor cheltuieli bugetare legate de risipa banului public au fost uitate”.
Liderul Ligii Studenților mai spune că suma de 100 de milioane de euro, echivalentul a 0.01% din PIB nu reprezintă o modalitate validă de „salvare a economiei”. „Vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării ordonanţei la Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a opri această greşeală a guvernului prin care vor fi afectaţi nu doar studenţii, dar şi sistemul de învăţământ superior românesc în ansamblul său”, mai adaugă Alexandra Druțu.
Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR, este de părere că problemele cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care a eliminat gratuitatea transportului feroviar al studenţilor nu ţin doar de oportunitate, ci şi de lipsa unei analize bazate pe cifre sau de lipsa punerii în balanță a beneficiilor aduse studenților și companiilor feroviare față de costurile oricum reduse în pandemie.
„Am solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României pentru a analiza și problemele constituționale evidente – amintesc faptul că nu există o situație extraordinară și urgența nu este în niciun fel motivată în cuprinsul OUG. Chiar Guvernul vorbește în preambulul ordonanței de urgență de situația precară a studenților ca justificare pentru altă măsură din OUG, după care elimină transportul feroviar gratuit. Pe această din urmă temă, Guvernul nu oferă nici măcar o justificare de formă, nimic”, susține președintele ANOSR.
Cu privire la neconstuţionalitatea ordonanţei, organizaţiile stundenţeşti susţin următoarele:
Pentru a se putea vorbi despre adoptarea unei ordonanțe de urgență, Constituția României stabilește la art. 115 anumite condiții care necesită să fie îndeplinite, după cum urmează: să existe o situație extraordinară, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată, urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței.
Astfel, toate aceste condiții sunt încălcate și, mai mult, afectează dreptul la egalitate în fața legii (art. 16), dreptul la învățătură (art. 32) și regimul privind protecția tinerilor (art. 49) din Constituția României, republicată.
Nu a fost motivată existenţa unei situaţii extraordinare şi necesitatea reglementării ce nu poate fi amânată, guvernul limitându-se doar la invocarea situaţiei economico-financiare generate de pandemia de COVID ca motiv suficient pentru aliminarea unei forme de protecţie socială, susțin studenții.
„Considerăm că invocarea pandemiei cu SARS-COV-2 drept justificare a adoptării unei ordonanțe de urgență în peste 9 domenii de reglementare simultane este excesivă și naște dreptul discreționar al Guvernului de a abuza de delegarea legislativă pe toată durata pandemiei. Prin urmare, există vicii de constituționalitate intrinseci și extrinseci multiple și vădite care au atras depunerea memoriului către Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, sperând ca aceste vicii să atragă sesizarea Curții Constituționale.”
Amintim că gratuitatea studenţilor la călătoriile cu trenul a fost eliminată de guvern. Potrivit OUG nr. 8/2021, vor exista două categorii de studenţi care beneficiază de facilităţi la transportul pe calea ferată: studenţii orfani sau cei care sunt proveniţi de la casele de copii, vor beneficia de transport gratuit, iar restul studenţilor, vor beneficia de un tarif redus cu 50%.
Surse: Hotnews, Mediafax
Editor: Nicoleta Corugă
1 comentariu