„Plasma este viață”, așa se numește campanie de donare pe care Laura Ghibu, un medic care de mai mulți ani profesează în Suedia, a inițiat-o cu ajutorul a mai multor asociații din România. Astfel, „Vă ajutăm din Cluj”, „Vă ajutăm din Sibiu” și „Vă ajutăm din Timișoara” lucrează împreună pentru a oferi pacienților cu COVID-19 o șansă în plus când vine vorba de lupta cu virusul.
Pe aceeași temă: Tânărul vameș care a ajuns pe un ecran din Times Square. A salvat români prin donarea de sânge
Campanie de donare de plasmă
„Ideea a început odată cu îmbolnăvirea unui voluntar din Sibiu care, din păcate a ajuns la terapie intensivă”, declară Laura Ghibu. Medicul spune că tânărul voluntar a dezvoltat o formă mai gravă a bolii COVID-19 și a avut nevoie de plasmă. Necesitatea avidă de tratament i-a convins pe apropiați să facă un apel pe Facebook în care să-și roage cunoscuții să vină să doneze plasmă în cazul în care aceștia s-au vindecat.
„Deodată 21 de donatori s-au încolonat să doneze pentru acest voluntar. Atunci mi-a venit ideea să facem apelul ăsta la nivel mai mare”, adaugă Laura Ghibu. Campania răspunde necesității tot mai mari de plasmă mai ales în contextul în care vaccinul pentru COVID-19 nu va fi disponibil la scară largă pentru încă câteva luni.
Plasma este o soluție facilă pentru a decongestiona sistemul sanitar și pentru a salva vieți. În plus, donarea de plasmă oferă șansă la viață persoanelor care suferă și de alte boli, celor care au comorbidități.
Clujul este pe locul I în cadrul campaniei
Cele trei asociații se luptă într-un mod amical pentru a fi primele în topul numărului de donatori de plasmă. Ținta proiectului este de a convinge cel puțin 1000 de persoane să se ducă într-un centru de transfuzie pentru a dona plasmă suferinzilor de COVID-19.
Laura Ghibu spune că deși ea a venit cu ideea, ea nu ar fi putut să ducă la îndeplinire proiectul fără câțiva oameni ce s-au implicat serios în acțiune. Laura îi nominalizează la Cluj pe Cristi Danileț, pe Gabriela Țibrea și pe Cosmin Stoenoiu. La Sibiu îi amintește pe Smaranda Bălan și pe doctorul Eduard Egri, iar la Timișoara pe Carmen Spătan și pe Tiberiu Pfiszter.
Importanța donării plasmei
Plasma este componenta lichidă a sângelui și este formată în principal din apă, proteine și anticorpi care ajută corpul să funcționeze, scrie MedLife. Aceasta se administrează doar cazurilor grave. Din acest motiv, din cauza faptului că plasma este vitală cazurilor grave, este cerută în spitale de către medici.
Pacienții care s-au vindecat de COVID-19 pot dona plasma cu care vor fi tratați cei care suferă de boală de la 14 zile după ce aceștia s-au vindecat.