Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a susținut o conferință de presă pe tema vaccinării la noi în țară. Acesta a anunțat faptul că România a intrat în valul IV al pandemiei și că este foarte probabil ca din septembrie să fie administrată a treia doză pentru personalul medical, persoanele cu boli cronice și pentru cele care au peste 65 de ani.
Principalele declarații în cadrul conferinței de presă։
- România a intrat în valul IV al pandemiei; din luna septembrie, personalul medical, persoanele cu boli cronice și cele care au peste 65 de ani le vor putea fi administrate cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19.
- Persoanele care au trecut prin boală și sunt imunizate cu schema completă până în acest moment, nu vor mai primi a treia doză, ,,având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”.
- ,,Există un trend crescător al infectărilor cu varianta Delta, extrem de infecțioasă, ce presupune spitalizare și forme de boli mai grave”.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis astăzi bilanțul numărului de infectări cu Sars-CoV-2. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 175 de noi infectări, de două ori mai multe cazuri înregistrate azi, față de ieri. Rata de pozitivare de astăzi este de 0,57%, în ușoară creștere față de ziua precedentă.
Totodată, INSP a raportat astăzi încă un deces al unei persoane confirmate cu varianta Delta a virusului Sars-CoV-2, numărul total de decese cu această tulpină ajungând la 5. Niciuna dintre persoanele decedate nu era vaccinată împotriva COVID-19.
Situația tulpinii Delta la nivel european
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că, la început de august, 70% dintre cazurile noi vor fi cauzate de tulpina Delta, iar până la finalul verii, varianta Delta va fi responsabilă pentru 90% dintre cazurile confirmate. Dominanța variantei Delta la nivel european se prezintă astfel։
- Mai mare de 90% în Regatul Unit
- Mai mare de 50% în Irlanda, Portugalia, Germania, Belgia, Danemarca, Slovenia, Estonia
- Între 25-50%։ Franța, Olanda, Italia, Grecia, Cehia, Slovacia
- Între 5-15%։ România, Norvegia, Letonia
- Mai mică de 5%։ Polonia, Ungaria, Bulgaria
3 comentarii