Serul AstraZeneca, la liber pentru cei care doresc să se vaccineze

serul AstraZeneca
Sursa: Unsplash

O circulară emisă ieri de către Comitetul Național de Vaccinare permite centrelor să vaccineze toate persoanele care se prezintă pentru serul AstraZeneca, indiferent dacă acestea au sau nu programare.

Decizia a fost luată în urma solicitărilor din partea coordonatorilor de centre, care spun că se prezintă în continuare numeroase persoane ce doresc să fie imunizate cu serul AstraZeneca.

Persoanele programate, prioritate la vaccinare

Conform Digi24, persoanele care doresc să se imunizeze cu serul produs de AstraZeneca, dar nu au programare, se pot deplasa la un centru de vaccinare unde se administrează acest ser, având asupra acestora cartea de identitate.

Totuși, persoanele care sunt programate la centrele unde se administrează serul AstraZeneca au prioritate în fața celor care primesc doza pe loc, fără programare.

Numărul persoanelor care doresc imunizarea cu AstraZeneca, în scădere

În urma controverselor legate de imunizarea cu AstraZeneca, numărul persoanelor înscrise pentru imunizarea cu acest ser a scăzut pe platformele de vaccinare.

Potrivit datelor afișate pe platforma dezvoltată de STS, în urmă cu două zile erau neocupate aproximativ 65 de mii de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce pentru Pfizer, de exemplu, erau neocupate doar 50 de locuri.

Totodată, pe listele de așteptare sunt înscrise aproximativ 590 de mii de persoane, cele mai multe pentru imunizarea cu Pfizer – 550 de mii, 27 de mii pentru Moderna și doar 8600 pentru serul AstraZeneca.

Cheagurile de sânge, o posibilă legătură cu AstraZeneca

Comitetul de Asigurare al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a transmis, în data de 7 aprilie, faptul că există o posibilă legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, fiind adăugat pe lista reacțiilor adverse foarte rare.

Conform Digi24, EMA a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți în ceea ce privește posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare în decurs de 2 săptămâni de la administrarea serului AstraZeneca.

De la începutul campaniei naționale de vaccinare, în România au fost imunizate aproximativ 2,300,000 de persoane, dintre care în jur de 1,400,000 de persoane au primit ambele doze.

Surse։ Digi24, Biziday

Total
1
Shares
1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă