Sfântul Apostol Andrei este celebrat în data de 30 noiembrie, în fiecare an, în România. Mai mult, el este considerat ca fiind cel care a creștinat și propăvăduit tainele creștine geto-dacilor, strămoșii românilor.
Ce înseamnă numele Andrei?
Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Se spune că cei care poartă aceste nume sunt persoane plăcute, pline de farmec, iar cei care sunt născuți în această zi au dezvoltat un al șasea simț în ceea ce privește intuiția.
Cine a fost Sfântul Andrei?
Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret, scrie digi24.ro.
Lângă Marea Galileii în Betsaida s-a născut Sfântul Apostul Andrei. La început a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.
Este cunoscut și sub numele de „cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
Ce este crucea Sfântului Andrei?
La Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, a fost răstignit Sfântul Andrei. Ulterior, această cruce a primit numele Sfântului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută cu roșu în calendar în urma unei ședințe care a avut loc în 1995.
De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului.
Tradiții și superstiții de 30 noiembrie
Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, 29 noiembrie spre 30 noiembrie, ies spiritele morților care nu ajung în lumea de „dincolo” după înmormântare, sau refuză să se mai întoarcă „acolo” după ce îşi vizitează rudele, la marile sărbători calendaristice. De asemenea, se mai spune că strigoii devin foarte periculoşi pentru cei vii: iau viaţa rudelor apropiate, aduc boli, grindină şi alte suferinţe.
Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, astfel, cele mai multe vrăji și farmece se fac acum. De exemplu, în noaptea de Sf. Andrei, ca să-şi viziteze ursitul, fetele îşi pun sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că cineva le ia grâul, înseamnă că se vor mărita, scrie cluj24.ro.
Rugăciunea la Sfântul Andrei
„Pe propovăduitorul credinței la geto-daci și slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, că pe strămoșii noștri i-a adus la cunoștința lui Hristos, crucea în mâini ținând și izbăvind din înșelăciunea vrăjmașului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toți românii să-l lăudăm și să-l cinstim, ca să se roage neîncetat lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea și să mântuiască sufletele noastre”.