Ministrul Educaţiei a declarat marţi că va lua în considerare ideea prelungirii vacanţei de primăvară astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi totodată să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie
UPDATE: Ministrul Educației a precizat că vacanța de primăvară se va prelungi și că aceasta va începe pe data de 2 aprilie și se va încheia pe 4 mai.
„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, ministrul a mai adăugat că durată semestrului al doilea nu va fi prelungită.
„Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat”, a spus ministrul.
Deși ideea de prelungire a vacanței de primăvară poate părea una bună, ministrul a menționat însă că are și dezavantaje.
„Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci, punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”, a mai adăugat Cîmpeanu.
Editor: Topoliceanu Larisa