Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va achiziționa, cu suma de 1,029,469 (865.100+ TVA), complexul turistic Complexul Restaurant „Dunărea” din Neptun. Acesta va fi folosit de universitate ca o stațiune științifică/academică, spune Daniel David, rectorul UBB. Reamintim că în 2007, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a organizat pentru prima dată o licitație ce avea în vedere vânzarea complexului. Atunci prețul a fost de 2,65 de milioane de euro plus TVA.
Ce spune Daniel David, rectorul UBB, despre investiție
„Demersul de achizitie este inca in derulare, dar dorim sa dezvoltam acolo o statiune stiintifica/academica, care sa aiba functii educationale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de relație cu societatea. Demersul a fost motivat de jos in sus – solicitarile de practica si/sau de cercetare in zona Dobrogei/Marii Negre din partea cadrelor didactice/cercetatorilor si studentilor UBB, iar închirierea unor spații pe masura nevoilor nu este fezabilă”, spune rectorul UBB.
De sus in jos, in conditiile in care UBB, ca o universitate globala, nu poate sa nu fie ancorata in proiectul european al „Initiativei celor Trei Mari (I3M)” (ex. in digitalizare, energie etc.), asta și în coordonare cu proiectul Danubius in care dorim sa fim parte activa prin statiunea stiintifica/academica de la Coronini. De asemenea, noi țintim proiecte comune cu autoritatile locale, deoarece experiența a arătat că prezența academică a UBB în diverse localități ale țării le dinamizează socio-economic și spre avantaje competitive, cu impact pozitiv apoi asupra bunastării populație”, declară rectorul UBB, Daniel David.
Prilej de dezvoltare strategică
Florin Streteanu, președintele senatului UBB, declară că achiziționarea complexului are o motivație centrată pe dezvoltarea universității. Acesta spune că imobilul va avea o „funcțiune mixtă didactică și de cercetare”.
„O bază de practică cu funcționalități de laboratoare, de cercetare, așa cum universitatea mai are și în alte zone. […] A existat o discuție cu decanii pentru a vedea care dintre facultăți ar fi interesate să dezvolte ceva acolo. […] Ca să ai ce să dezvolți, primul pas e această achziție. E nevoie de timp, dar primul pas e această achiziție”, a declarat Florin Streteanu.
Președintele adaugă faptul că nu există niciun proiect care să se fi realizat pentru respectivul complex, dar că interesate de fructificarea investiției sunt facultăți precum cea de geologie, de geografie, biologie și cele care au specializări din zona turismului. Acesta mai spune că finanțarea va fi cel mai probabil europeană.
Ce spun studenții despre investiție
Matei Tudor, subprefect al studenților în cadrul UBB, consideră că e „ o oportunitate foarte bună pentru UBB mai ales în anul 2021”.
„O bază de practică cu ieșire la mare a fost cerută de studenți de la facultăți precum cea de biologie sau cea de științe ale naturii de foarte mult timp pentru oportunitățile de cercetare de la mare. UBB, neavând o clădire proprie pe litoral trebuia ca alte universități din consorțiu să ofere baza lor de cercetare în scopurile UBB-ului. Acest lucru era foarte incomod pentru că prioritate aveau studenții de la universitatea gazdă. E o oportuinitate foarte bună pentru studenții de la geografie, istorie, științe ale naturii pentru că climatul acesta de cercetare nu l-am simțit până acum”, a declarat Matei Tudor.
2 comentarii