Ultima lună în care elevii au avut vacanţă aduce noi scenarii de revenire fizică la şcoală

elevi, studenti, scoala
Sursa: Unsplash

Începând de miercuri, 5 mai, elevii se reîntorc la şcoală, având în vedere scăderea ratei de incidenţă naţională din ultima lună şi creşterea numărului persoanelor vaccinate. Există două scenarii de desfăşurare a activităţii didactice, realizate în funcţie de rata de incidenţă din fiecare localitate.

Mai multe localităţi în scenariul verde şi mai multe persoane vaccinate

Pe 2 aprilie erau 910 localităţi aflate în scenariul verde,  conform listei realizată de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI). Lista de pe 4 mai consemnează peste 2000 de localităţi aflate în scenariul verde. Conform Grupului de comunicare strategică, rata de incidenţă a scăzut de la 3,98 la mie la 1,57 la mie.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor vaccinate, acum sunt cu 1,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză față de 2 aprilie, data din care elevii nu s-au mai dus la școală.

Cele două scenarii

Primul scenariu presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ în localităţile în care incidenţa cazurilor din localitate cumulată în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu  1-1000 de locuitori.

Cel de-al doilea scenariu se referă la localităţile în care incidenţa cazurilor cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1-1000 de locuitori şi în care la nivelul localităţii nu este declarată carantină. În acest scenariu vor participa cu prezenţă fizică la cursuri toţi preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi special, indiferent de clasă, elevii claselor a VIII-a; aXII-a; a XIII-a şi cei din anii terminali ai învăţământului profesional şi postliceal. Elevii claselor terminale vor reveni mai târziu la şcoală, pe data de 10 mai.

Importanţa prezenţei fizice pentru elevi

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că participarea claselor integral la şcoală este importantă pentru pregătirea elevilor pentru examene, dar şi pentru starea lor psihică.

„Prezenţa fizică este foarte importantă. Nu numai din perspectiva evitării lacunelor în cunoaştere, în pregătire, ci şi pentru că avem un număr mare de elevi cu anxietăţi, angoase, deficit de atenţie, cu dezechilibre psihice, emoţionale şi chiar sociale. Din toate aceste perspective, prezenţa fizică este extrem de importantă, mai ales înaintea unor examene definitorii pentru viitorul oricărui tânăr, fie că vorbim de evaluarea naţională sau bacalaureat.”, a declarat ministrul pentru Digi24.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă